16
17
18
19
2
20
21
1
10
11
12
13
14
15
3
4
5
6
7
8
9

Radni ručak u Splitu

Prihvaćajući poziv Euromediteranskog foruma, generalna direktorica španjolske organizacije Casa Mediterraneo Yolanda Parrado je u pratnji direktorice za institucionalne odnose Marián Durá, od 20. do 22. srpnja 2010. godine po prvi put posjetila našu zemlju.

Uvažene su gošće u Zagrebu imale sadržajne sastanke s dr. sc. Tončem Tadićem, predsjednikom Euromediteranskog foruma zajedno s dr.sc. Dejanom Jovićem, glavnim analitičarem predsjednika RH, mr. sc. Andrejem Plenkovićem, državnim tajnikom za europske integracije MVPEI-a, Nives Malenicom, koordinatoricom MVPEI-a za Uniju za Mediteran, mr. sc. Ninom Obuljen, državnom tajnicom u Ministarstvu kulture RH, mr. sc. Marijanom Mance Kowalsky, ravnateljicom Uprave za međunarodnu suradnju i održivi razvoj, Dunjom Konjevod, potpredsjednicom HGK za međunarodne odnose, dr. sc. Sanjom Maleković, voditeljicom Odjela za resursnu ekonomiju, zaštitu okoliša i regionalni razvoj Instituta za međunarodne odnose, prof. dr. sc. Aleksom Bjelišem, rektorom Sveučilišta u Zagrebu zajedno s prof. Ksenijom Turković, prorektoricom za međunarodnu suradnju te Cvjetanom Plavša Matić, upraviteljicom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

U srijedu, 21. srpnja gospođe Parrado i Durá su u organizaciji Euromediteranskog foruma boravile u Splitu te se susrele s predstavnicima Grada Splita, dogradonačelnicom Anđelkom Visković i Nikolom Horvatom, Splitsko-dalmatinske županije, dožupanom Viskom Haladićem, Sveučilišta u Splitu, dr.sc. Majom Fredotović i dr.sc. Robertom Plejićem te Euromediteranskog foruma, podpredsjednikom prof.dr. Jakšom Miličićem i direktorom Tomislavom Radmanom.  

Tijekom svog trodnevnog radnog posjeta RH, generalna direktorica Case Mediterraneo je predstavila organizaciju koju vodi, njene zadatke, ciljeve i područja djelovanja te od svojih hrvatskih domaćina i sugovornika naučila mnogo o Hrvatskoj, njenim institucijama i odnosu prema Mediteranu. Također je dogovorena načelna potreba i želja za suradnjom te niz konkretnih koraka koji će se poduzeti u bliskoj budućnosti.

Španjolska Casa Mediterraneo  sa sjedištem u Alicanteu je dio  institucionalne mreže Ministarstva vanjskih poslova i suradnje (MVPS) Kraljevine Španjolske, javni konzorcij s potporom MVPS i Španjolske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj (AECID), uz suradnju Vlade Valencije i gradskih poglavarstava Alicantea, Benidorma i Xabie.

Zadatak ove organizacije je jačanje položaja Španjolske na Mediteranu putem javne diplomacije u povezivanju mediteranskih država i stvaranju odnosa povjerenja i prijateljstva među njima. Na taj način želi postati učinkovit i potreban instrument poticanja političkog, gospodarskog, društvenog, obrazovnog, znanstvenog i kulturnog zbližavanja različitih društava s obala našeg zajedničkog mora.

Cilj je doprinijeti pretvaranju mediteranske regije u ujedinjenu, cjelovitu, snažnu i uravnoteženu zajednicu.

Predsjednik Casa Mediterráneo je Miguel Ángel Moratinos, ministar vanjskih poslova i suradnje, podpredsjednik Francisco Camps, predsjednik Vlade pokrajine Valencija, a generalna direktorica Yolanda Parrado.

Casa Mediterráneo je započela s radom u rujnu 2009. godine, a  svoje djelovanje usmjerava na područja upravljanja, suradnje, okoliša, turizma i kulturne baštine.