16
17
18
19
2
20
21
1
10
11
12
13
14
15
3
4
5
6
7
8
9

SLOBODNA DALMACIJA (10.07.2013.) Egipat postaje nova Sirija; "Turizam mjesečno gubi stotine milijuna eura"

Krvavi obračun

 

   Prema službenom priopćenju Muslimanske braće, poginulo je najmanje 40 njihovih pristaša

 

U novom sukobu pristaša svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija i snaga sigurnosti poginuli su deseci prosvjednika, a ozlijeđeno ih je najmanje stotinu, javljaju agencije, koje donose i stravične fotografije žrtava tog obračuna u Kairu. Informacije o stradalima kontradiktorne su.

Prema službenom priopćenju Muslimanske braće, poginulo je najmanje 40 njihovih pristaša, navodi BBC. Vojska, pak, javlja kako je “teroristička skupina” pokušala ući u elitnu zgradu garde, pri čemu je poginuo jedan vojnik, a ozlijeđeno je 40-ak pripadnika snaga sigurnosti. Prema procjeni ruskog predsjednika Vladimira Putina, Egipat je na rubu građanskog rata.

− Sirija je blokirana u građanskom ratu i tužno je, ali istinito, da Egipat ide tim putem − kazao je Putin tijekom posjeta Kazahstanu, pišu Ria Novosti.

Obustava pregovora

Nakon najnovijeg krvavog sukoba, obustavu svih pregovora s opozicijom najavili su čelnici radikalne konzervativne islamske stranke Nour, koji su podržali vojni udar i svrgavanje predsjednika.
Dr. Tonči Tadić, predsjednik Euromediteranskog foruma (EMEF), podsjeća na to da oporbu Morsiju i tzv. umjerenim islamistima Muslimanskog bratstva nisu činile samo liberalne stranke, nego i radikalni islamistički salafisti.

− Dok su liberali nezadovoljni preširokom islamizacijom društva, salafisti smatraju Morsija nedovoljno odlučnim u islamizaciji društva. Vojna intervencija protiv Morsija uklonila je tako ključnu konkurenciju salafistima. Uz to, salafistima se dugoročno može okrenuti radikalniji dio birača Muslimanskog bratstva − rekao je čelnik EMEF-a, inače predstavnika Hrvatske u konzorciju EuroMeSCo, koji okuplja 92 think-tanka koji za potrebe Europske komisije izrađuju vanjskopolitičke analize stanja i trendova na Mediteranu.

Prvi čovjek Euromediteranskog foruma ističe da se u Egiptu nije dogodio klasični vojni udar, kao što to nije bila ni intervencija vojske pri svrgavanju predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine. Vojska je početkom srpnja intervenirala nakon višednevnih sukoba, a cilj je bio osigurati normalno funkcioniranje zemlje, smiriti političke strasti i provesti nove izbore u mirnoj atmosferi.

On naglašava kako je svaka promjena vlasti u Egiptu iznimno važna jer se preslikava na širi mediteranski prostor. Egipat je s 80 milijuna stanovnika najmnogoljudnija arapska zemlja i strateški je važna jer nadzire Sueski kanal, a u Kairu je i sjedište Arapske lige, koja je od lani čvrsto povezana s Europskom unijom.
 

Agencije donose stravične fotografije žrtava obračuna u Kairu

− Stručnjak za islam i političke sustave dr. Senad Bajramović ocijenio je početkom prošle godine kako se uspjeh islamista neće mjeriti po stupnju islamizacije društva, nego po političkom pragmatizmu i gospodarsko-socijalnim uspjesima. Vladavina Mohameda Morsija od kraja lipnja 2012. do vojne intervencije početkom srpnja 2013. pokazuje sve suprotno.

Egipatsko je gospodarstvo oslabljeno, među ostalim, i neprekidnim kadrovskim promjenama, nije došlo do investicijskog buma. Gospodarski rast od 5,2 posto 2010. pao je na dva posto 2013., što je puno lošije uzme li se u obzir rast stanovništva.

Čak 80 posto nezaposlenih mlađe je od 30 godina. Turizam mjesečno gubi stotine milijuna eura. Potrošene su tri četvrtine deviznih rezervi zemlje na čuvanje socijalnog mira, jer Egipat uvozi 70 posto hrane − rekao je naš sugovornik.

Čelnik EMEF-a podsjeća i na to da se nakon pada Mubaraka euro mijenjao za 7,9 egipatskih funti, a sada za 9,3 funte, na crno za više od 10.

− Umjesto gospodarsko-socijalnih tema, Morsi je nudio islamizaciju društva kao univerzalni odgovor na sve probleme − kazao je dr. Tadić.

Nakon najnovijih događaja u Egiptu tenzije rastu, što je izazvalo zabrinutost i oprečne reakcije u okolnim zemljama i u svijetu.

− Izdvajanje salafista nije dobro i dodatno polarizira naciju. Vojna vlast mora smiriti stanje i uključiti što šire platforme stranaka u pripremu novih izbora − zaključio je predsjednik EMEF-a.

 

lola wright