16
17
18
19
2
20
21
1
10
11
12
13
14
15
3
4
5
6
7
8
9

HRT (25. 09. 2012.): Tajne sporazuma Tuđman-Izetbegović

 

 

Premijera Zorana Milanovića najviše brine činjenica da se sporazum u Saboru mora ratificirati dvotrećinskom većinom, a bez ruku HDZ-ovaca takvo što neće biti moguće. Kako objašnjava voditelj Jadranskog zavoda prof. Vladimir Degan, pitanje granice s BiH moramo riješiti jer ćemo u protivnom otvoriti i druga neriješena granična pitanja, poput onih sa Slovenijom i Srbijom.

  Milorad Dodik potvrdio je da neće dići ruku za sporazum. Problematično mu je rješenje granice na rijeci Uni kod Kostajnice te kod Dubice. Ni u HDZ-u BiH ne žure s ratifikacijom. Postoji tu još mnogo neriješenih pitanja, poput prilaza Velikom i Malom Škoju, plaćanja poreza na zemlju i slično.

Što su ustvari potpisala dva predsjednika, zna li većina ljudi da oni nisu određivali granicu već samo načela, vrijedi li u ovom slučaju Badinterovo načelo i tko bi po njemu bio u pravu te ima li kakve veze ratifikacija sa ulaskom Hrvatske u EU? Na ta i druga pitanja u emisiji Hrvatska uživo odgovarao je dr.sc. Tonči Tadić iz Euromediteranskog foruma