16
17
18
19
2
20
21
1
10
11
12
13
14
15
3
4
5
6
7
8
9

Poslovni dnevnik (02.06.2014.) Tonči Tadić dobiva Orden izlazećeg sunca

 

 

Njegova Ekselencija Keiji Ide, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, uručit će ovog petka dr. Tončiju Tadiću Orden izlazećeg sunca zlatnih zraka s okovratnikom, kojeg mu je 29. travnja 2014. godine dodijelila Vlada Japana. Od 45 stranih državljana koji su primili Proljetna carska odlikovanja za 2014., dr. Tadić, znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković i potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, odlikovan je za svoj značajan doprinos promicanju prijateljskih odnosa između Japana i Hrvatske, kao i pomoć u znanstvenoj razmjeni na području nuklearne fuzije.

Tadić djeluje na području fizike po završetku preddiplomskog studija fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorat iz fizike zaslužio je 1995. na Institutu Ruđer Bošković i Sveučilištu u Zagrebu. U razdoblju od 1997. do 1998. godine bio je gostujući znanstveni istraživač na Osaka National Research Institute (ONRI-AIST) kao stipendist Japanske agencije za znanost i tehnologiju. Usporedno sa znanstvenim radom bio je aktivan u hrvatskoj politici: dva mandata bio je zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (od 1993. do 1995. i od 2005. do 2006.), te dva mandata zastupnik u Hrvatskom saboru (od 2000. do 2008.). Tijekom svojeg saborskog mandata pridonosio je širenju veza između Japana i Republike Hrvatske kao predsjednik Hrvatsko-japanske skupine prijateljstva Odbora za međuparlamentarnu suradnju. Za vrijeme, pak, predsjedanja Hrvatsko-japanskom skupinom prijateljstva Odbora za međuparlamentarnu suradnju bio je aktivno uključen u međuparlamentarne razmjene i prijateljske odnose između dviju zemalja, posebno upućivanjem poziva japanskim kolegama da posjete Hrvatsku i osobnim posjetima Japanu, kao i organizacijom susreta predstavnika tvrtki povezanih s Japanom i predavanjima o Japanu u raznim prilikama.

Po napuštanju političkih funkcija dr. Tadić se, kao potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva i predsjednik Hrvatskog aikido saveza, ali i kao znanstvenik, bavio raznim aktivnostima vezanima uz Japan. Od 2012. godine predstavlja Republiku Hrvatsku u Savjetničkom odboru EU-a za nuklearnu fuziju (CCE-FU pri EURATOM-u) koji provodi međunarodne ITER projekte s drugim zemljama uključujući i Japan.

Kao nuklearni fizičar posvetio se znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između dvije zemlje. Na polju znanosti materijala vodio je jedan od zajedničkih istraživačkih programa s japanskim istraživačima koji je bio realiziran temeljem Memoranduma između Japanske agencije za znanost i tehnologiju i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Bio je i aktivan u organiziranju raznih kulturnih događanja i predavanja vezanih uz Japan i japansku kuturu, i to ne samo kao potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, već i osobno. Isto tako, dajući intervjue i pišući članke za hrvatske novine ostvario je neizmjeran doprinos nepristrano informirajući hrvatske građane o situaciji u Japanu nakon velikog potresa i tsunamija 2011. godine.

Dr. Tonči Tadić odigrao je važnu ulogu u jačanju znanstvenih i kulturnih veza između dvije zemlje, kao i u širenju razumijevanja Japana među hrvatskih stanovništvom. Time je napravio veliki doprinos za japansko-hrvatske odnose i za ta je dostignuća zaslužio odlikovanje, navode iz japanskog Veleposlanstva u Boškovićevoj.