16
17
18
19
2
20
21
1
10
11
12
13
14
15
3
4
5
6
7
8
9

SLOBODNA DALMACIJA portal ( 29.12.2011.)

29.12.2011. | 17:51

APEL RIBARA Jabučku kotlinu pod EU

  - Mi smo životno zainteresirani za zaštitu Jabučke kotline, koja je glavno mrijestilište svih riba. Talijani su tamo napravili ribocid. Moramo trajno dogovoriti sa svim zainteresiranima, posebice Talijanima njezinu zaštitu, to je u interesu svih ribara. Naša Uprava za ribarstvo je dosad to izbjegavalakazao nam je Vladan Bojić, predsjednika Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore.

Potpuni nedostatak zaštite populacija riba i drugih morskih organizama u području ZERP-a jedan je od glavnih razloga kolapsa ribarstva u Hrvatskoj, slažu se ribari i stručnjaci za ribarstvo.

Zaštićeni ekološko-ribarski pojas (ZERP) postoji na papiru, ali u praksi od njega nema nikakve koristi, s obzirom da se u skladu sa odlukom Sabora ne primjenjuje na članice EU. Više od 600 talijanskih ribarskih brodova većih od 18 metara ribari na području Jabučke kotline, a naših brodova te veličine nema više od 60 i radi velikih troškova uglavnom tamo niti ne idu.

Stoga Euromediteranski forum (EMEF) pokreće inicijativu za proglašenjem dijela Jabučke kotline morskim područjem pod posebnom zaštitom od mediteranskog interesa (SPAMI – Specially Protected Areas of Mediterranean Importance).

Kako nam kazuje prof.dr. Alen Soldo, član EMEF-a i poznati stručnjak za ribarstvo, u Mediteranu je dosad osnovano ukupno 25 SPAMI područja i većina ih se nalazi u njegovom sjeverozapadnom dijelu.

Od toga ih je sedam proglasila Italija od kojih dva u Jadranu: Miramare u Tršćanskom zaljevu i Torre Guaceto u provinciji Brindisi.

-SPAMI područja su od posebne važnosti sa zaštitu i očuvanje biološke raznovrsnosti Mediterana. EMEF će dati novom sazivu Sabora i zakonski prijedlog da se zaštiti područje koje se geografski može najbolje opisati površinom koju obuhvaćaju hrvatske ribolovne zone I i J.

Ujedno bi Hrvatska trebala predložiti Italiji da i ona proglasi SPAMI u području njihovog ekološkog pojasa koji se nastavlja na naše zone, a s obzirom na situaciju u ribarstvu za pretpostaviti je da bi Talijani mogli pristati – ističe Alen Soldo.

Dodaje da rezultati brojnih istraživanja ukazuju da bi spomenuto područje Jabučke kotline moglo ispuniti ne jedan, već niz uvjeta koji se traže za proglašenje i uvrštenje nekog područja u SPAMI listu.

- Primjerice, to je područje, kao mrijestilište brojnih vrsta riba i drugih morskih organizama, od izuzetne važnosti za očuvanje biološke raznolikosti, ne samo u Jadranu već i Mediteranu.

Time je od posebne regionalne važnosti te predstavlja jedinstveno takvo područje u Jadranu, što su još dva od uvjeta koje ispunjava Jabučka kotlina. Nadalje, u danom području se odvijaju brojna znanstvena istraživanja, ribolov je preintezivan i bez ikakvog nadzora te načina i mjera racionalnog gospodarenja, što su sve dodatni razlozi kojima se podupire zahtjev za proglašenjem tog dijela Jabučke kotline SPAMI područjem – pojašnjava dr. Soldo.

Osnivanje takvih područja je zasnovano na Barcelonskoj konvenciji, a također je u skladu i sa direktivom 2008/56 Europskog vijeća i parlamenta. U EMEF-u ocjenjuju da je Hrvatska, kao potpisnica Barcelonske konvencije, a i s obzirom na to da je preuzela pravnu stečevinu EU, dužna uraditi sve što je moguće na zaštiti takvih područja.

U skladu sa propisima EU, to je isto obavezna i Italija, tako da bi proglašenje dijela Jabučke kotline SPAMI područjem bio pravi primjer regionalne suradnje i primjene europskih propisa o zaštiti okoliša u praksi, a ne samo na papiru.

-Razlog za što bržim proglašenjem Jabučke kotline SPAMI područjem je i u najavljenoj intenciji Europske komisije da se zakonski regulira obaveza zaštite 40 posto morske površine.

U slučaju da Hrvatska ne bi zaštitila područje današnjeg ZERP-a, koje iznosi skoro 45 posto mora pod cjelokupnom hrvatskom jurisdikcijom, to bi značilo da ćemo morati zaštićenima proglasiti 40 posto preostale površine teritorijalnog mora. Tako nešto, obzirom na karakteristike naše ribolovne flote, bez sumnje bi značilo kraj hrvatske ribarske industrije – ocjenjuje Alen Soldo.

LJUBICA VUKO
arhiv cropix

 

Talijanu euri i bez rada

Suspenzijom primjene ZERP-a na zemlje EU-a, bolje rečeno Italiju i Sloveniju, obećavao se brz ulazak Hrvatske u EU te naknada hrvatskim ribarima od 12 milijuna eura. Danas je talijanska flota zbog neisplativosti vezana, a njihovi ribari plaćeni od države da stoje u luci, dok su naši ribari također vezani u luci, ali bez ikakve naknade - ističe prof. Soldo.

 

Nema života od ribe

Stanje velikog broja populacija riba i drugih morskih organizama je takvo da koćarski ribolov više i ne postoji kao ekonomska kategorija u kojoj sudionici mogu živjeti od svojeg rada. Zabrinjavajuće je da svi pokazatelji govore da je slična situacija i s ribolovom na malu i krupnu plavu ribu, a s obzirom na to da je ta kategorija ribara najviše opterećena raznim kreditima, upitno je njihovo daljnje preživljavanje - upozorava Alen Soldo.