16
17
18
19
2
20
21
1
10
11
12
13
14
15
3
4
5
6
7
8
9

NEZADOVOLJAVAJUĆA ULOGA RH NA MEDITERANU

 

Postojeća politička i gospodarska uloga Republike Hrvatske na Mediteranu nije razmjerna njenim mogućnostima koje joj se pružaju članstvom u UzM, pristupnim procesom EU, tradicionalnim prijateljstvom s arapskim zemljama te vodećim položajem među istočno-jadranskim državama.

 

Treba znati da Uniju za Mediteran čine 43 države članice: EU27 i MP16, od kojih 3 države zapadnog Mediterana (Alžir, Maroko i Tunis), 4+1 istočnog (Egipat, Jordan, Libanon, Sirija i Palestinska samouprava), Izrael, Turska i MP6 (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Monako, Mauritanija i Hrvatska).

Značaj naše zemlje na Mediteranu jednak je onom kojeg imaju ostale države grupe MP6, od kojih zemljopisno Mauritanija i ne pripada Mediteranu, a sve ostale zajedno imaju dužinu obale 8.5 puta manju od Hrvatske. Ako se uračunaju i obale naših otoka, tada Hrvatska ima čak 14.5 puta dužu morsku obalu od zbroja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Monaka. Uz to, povijesna, kulturna, gospodarska, politička i sva druga mediteranska obilježja Hrvatske su neusporedivo veća u usporedbi s državama grupe MP6.

Imajući u vidu navedene činjenice, još više uznemirava kronično zanemarivanje naših vlasti da unaprijede krajnje nezadovoljavajući status Republike Hrvatske na Mediteranu te barem djelomično iskoriste ovaj ogromni prostor za razvitak nacionalnog gospodarstva i jačanje političkog ugleda.