16
17
18
19
2
20
21
1
10
11
12
13
14
15
3
4
5
6
7
8
9

PRAVA ULOGA UNIJE ZA MEDITERAN

Kao jedina hrvatska nevladina organizacija, čiji se stručnjaci bave mediteranskim pitanjima , integracijskim procesima i projektima (think-tank), želimo javnosti pojasniti što sadašnja dramatična zbivanja na sjeveru Afrike mogu značiti za budućnost mediteranskih integracijskih procesa i projekata, a naročito za hrvatske perspektive na Mediteranu.

Olako napisane, a potpuno neutemeljene tvrdnje poput onih da „Unija za Mediteran ne mari za arapske nemire", mogu javnost dovesti u zabludu te još više doprinijeti omalovažavanju i zanemarivanju ideje o mediteranskom zajedništvu i suradnji te o Mediteranu, kao najvažnijoj kulturnoj i gospodarskoj odrednici naše zemlje.

Treba pojasniti što je zapravo "Barcelonski proces: Unija za Mediteran" (UzM), osnovan u srpnju 2008. kao nastavak Euro-mediteranskog Partnerstva (EMP) EU iz 1995. godine. UzM nije "Sarkozyjev projekt" nego službeni okvir za suradnju svih 27 članica EU s 16 država Mediterana, među kojima i s Republikom Hrvatskom.

Prvenstvena uloga UzM je provođenje mediteranskih razvojnih projekata s ciljem ublažavanja zajedničkih problema u poslovnoj suradnji i trgovini, energetici, prometu, okolišu, čišćenju mora od zagađenja, zaštiti vode, urbanog razvoja, telekomunikacija, obrazovanja i kulture. Dakle, UzM je u biti "projektni klub" za Mediteran, a ne politička organizacija za demokratsku tranziciju ili mirovni proces na Mediteranu. Prozivanje UzM za nedjelotvornost u postojećoj krizi mediteranskih arapskih zemalja ukazuje na činjenicu neshvaćanja prave svrhe UzM, kao i na neprepoznavanje prilika za Hrvatsku koje joj pružaju UzM projekti.

EU je vrlo jasno iskazala svoje političko stajalište o događajima u Sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku, ali do sada na krizu nisu reagirale organizacije koje su za to daleko pozvanije od UzM: UN, Arapska liga i Organizacija afričkog jedinstva.

Točno je da se cijeli proces organiziranja i uspostave djelovanja tajništva UzM, kao i održavanja drugog samita UzM usporio zbog odnosa Izraela i Palestinaca. To pak ne znači da je EU ikada opozvala svoju potporu UzM, niti da je odustala od tog projekta.

Neshvaćanje suštine EU i nerealna očekivanja od nje, uz nerazumijevanje procesa na Mediteranu nisu nikakva novost za Hrvatsku. Zato moramo naglasiti da nestabilnost u državama Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka ne donosi nažalost ništa dobro Hrvatskoj.

EMEF će nastaviti pozorno pratiti zbivanja na Mediteranu te pravodobno javno upozoravati na moguće posljedice po našu budućnost.

 

Dr.Sc. Tonči Tadić

predsjednik EMEF-a