16
17
18
19
2
20
21
1
10
11
12
13
14
15
3
4
5
6
7
8
9

SLOBODNA DALMACIJA (27.01.2013.) Po premijeru ćemo ribariti samo po Jarunu

3UZAVRELA JABUČKA KOTLINA

Po premijeru ćemo ribariti samo na Jarunu

Potvrdilo se ono što već dva desetljeća ponavljamo, kažu ribari: hrvatske Vlade o ribarstvu nemaju pojma niti žele išta znati, nije im stalo do Jadrana, niti njegove prirodne raznolikostiljuti su dalmatinski ribari nakon što je premijer Zoran Milanović odbacio prijedlog o potpunoj zaštiti Jabučke kotline, glavnog mrijestilišta jadranskih riba koje godinama pustoše - talijanski ribari. Razočarani su i stručnjaci:

- Više puta sam izjavio da državna administracija neće uopće pokušati zaštititi Jadran i njegova bogatstva.
Kao prvo, baš i ne znaju kako to učiniti, ali kad im se i pokaže način zaštite, odbijaju išta uraditi, jer to vjerojatno smatraju dodatnim poslom kojeg im nitko neće platiti. Stoga me izjava premijera Zorana Milanovića nije iznenadila s obzirom da je bila i očekivana.

 

Ugroženo mrijestilište

Ipak me iznenadilo što premijer nije provjerio kompetencije osobe koja mu je pisala ovu izjavu, jer je posve jasno kako se baš i ne razumije u ovu temu, pa je vjerojatno potpisao izjavu pripremljenu od neke osobe iz državne admnistracije - kaže prof.dr. Alen Soldo sa Sveučilišta u Splitu, jedan od stručnjaka Euromediteranskog foruma koji je tražio proglašenje SPAMI područja kojim bi se zaštitio jadranski riblji fond po uzoru na 25 mediteranskih lokaliteta.

- Kako je ovakva izjava izazvala opći podsmjeh svih koji iole nešto znaju o ribarstvu i zaštiti mora, jasno je kako su mu dobro podvalili. Premijer bi, ponajprije trebao znati da u području Jabučke kotline koje se nalazi u našem gospodarskom pojasu, a za koje se tražila zaštita uspostavljanjem SPAMI područja, skoro da i nema naših ribarskih brodova, pa je priča o prelijevanju ribolovnog napora iz tog područja u druga naprosto smiješna.

 Naši brodovi tamo uglavnom ne idu, jer je to područje najudaljenije od naše obale pa s obzirom na današnji udio cijene goriva u ukupnim troškovima nema ni isplativostinavodi dr. Soldo i upozorava kako ondje veliki udio ulova čine mali, nedorasli primjerci koji na našem tržištu postižu nisku ili nikakvu cijenu.
 Ističe kako se talijanska država, za razliku od naše, za svoje ribare brine, pa Talijani tamo konstantno ribare jer im je to i dalje isplativo.

- Svim stručnjacima je jasno da nikakve mjere ribarenja bez striktne zaštite područja mriještenja, ne mogu pomoći u obnovi iskorištavanih populacija.

 Pričati o nekakvim naizmjeničnim zabranama ribolova u dijelovima Jabučke kotline, što bi kao trebalo biti dovoljno za zaštitu također je besmisleno jer, ponavljam, tu se radi o mrijestilištu, gdje je prema svim pravilima ribarske struke ali i europskim propisima, svako ribarenje tipa kočarenja apsolutno nedopustivoobjašnjava dr. Alen Soldo.

 
 

On naglašava potrebu proglašenja tog područja zaštićenim i iz razloga što ćemo uskoro imati obavezu, prema najavama Europske komisije, 40 posto morskog područja države staviti pod zaštitu.

- Kad bi Jabučku kotlinu u gospodarskom pojasu stavili pod zaštitu, automatski bi riješili i taj problem, jer ćemo u suprotnome to trebati uraditi u teritorijalnom moru čime bi naši ribari mogli ribariti još samo na Jarunu, ako ih tada uopće više i bude.

 

U interesu drugi država

A navoditi veličinu dosad proglašenih SPAMI područja kao razlog za nezaštitu je također neozbiljno trenutku kada je, primjerice, Australija prije par mjeseci proglasila zaštićenim područje skoro 125 puta veće nego cijeli naš gospodarski pojas!

Ono što je u ovoj situaciji najsmješnije, ako je ikome do smijeha, jest to što je Hrvatska vjerojatno jedina zemlja na svijetu gdje ribari i ribarska struka traže zaštitu nekog područja i zabranu ribolova, a državna administracija to ne želi napraviti!

U zadnje vrijeme čak su i Talijani shvatili što su uradili, ali obzirom da je to područje pod našom jurisdikcijom, jasno je kako se od nas očekuje da napravimo stručni prijedlog, pri čemu ne mislim na smiješne prijedloge navedene u izjavi premijera.

- Pretpostavljam da ne trebam naglašavati kako je premijer Milanović zadužen za provođenje interesa Republike Hrvatske, a ne nekih drugih, kako mu je zapravo netko imputirao izjavom koju je potpisao - kaže Soldo.

Damir Šarac

Šest mjeseci do uništenja

Viški ribar Damir Karuza Kalambera navodi kako po sadašnjim podacima Jabučku kotlinu ‘ore’ 700 brodova od kojih je najmanje 680 talijanskih!
- Naši pregovori u Zagrebu bili su smiješni. Kad bi se barem uvele dvije zone, pa se izmjenjivao lovostaj svake dvije godine, riba bi ‘predahnula’. Očito je da smo more prepustili Talijanima, nemojmo se pravit ludi – smatra Kalembera, najavljujući za šest mjeseci totalno uništenje hrvatskog ribarstva.