16
17
18
19
2
20
21
1
10
11
12
13
14
15
3
4
5
6
7
8
9

NOVI LIST ( 24.08.2011.) Kad će Jandroković u Libiju?

Komentar Tončija Tadića, predsjednika Euro-mediteranskog Foruma

Kad će Jandroković u Libiju?

Tonči Tadić/Z. KRŽELJ
Tonči Tadić/Z. KRŽELJ
Autor: Novi list
Objavljeno: 24. kolovoza 2011. u 23:35

Prošlo je i svršeno vrijeme kada se poslove sklapalo s Gadafijem u šatoru. Isticanje prijateljstva s Gadafijem neće nam donijeti poene u Bengaziju i jako je štetno za hrvatske gospodarske interese!

Ulazak snaga libijskog Nacionalnog vijeća u Tripoli znači da je blizu kraj Gadafijevog režima. Još će se mjesecima smirivati stanje u toj zemlji nakon šestomjesečnog građanskog rata, no očito je da su u Libiji nastupile nepovratne promjene, jednako kao i u Egiptu i Tunisu.

Mubarak je u zatvoru, Ben Ali je umro u egzilu, a Gadafi je u bijegu ili mrtav. I toga treba biti svjestan svatko u hrvatskoj politici i gospodarstvu.

Dobro je što je hrvatska vlada prije dva mjeseca priznala libijsko Nacionalno vijeće u Bengaziju kao novu vlast.

Uz to, Hrvatska je simbolično sudjelovala u NATO-voj akciji sa dva svoja časnika u stožeru u Italiji i priprema humanitarnu pomoć Bengaziju od milijun kuna.

No to nije dovoljno. Hrvatska se treba ubrzano pripremati za političko i gospodarsko povezivanje s novom Libijom.

Zato jer je u tijeku utrka europskih kompanija - u prvom redu talijanskih i francuskih - za koncesije za iskorištavanje libijske nafte i za druge poslove u Libiji, koristeći dobre veze s novim vlastima u Bengaziju. Nažalost, hrvatske vlasti sve to pasivno promatraju.

Libiju naime nakon rata čeka obnova uništene prometne i lučke infrastrukture, bolnica, škola, rafinerija i naftnih postrojenja, dalekovoda i desetaka tisuća kuća i stanova.

To je šansa i za hrvatske kompanije, koje su sve do rata bile prisutne u Libiji, izvodeći poslove čija se ugovorena vrijednost mjerila u stotinama milijuna eura. Samo oprema koju su naše kompanije ostavile u Libiji vrijedna je blizu 150 milijuna eura.

Nimalo nije sporno hoće li nove vlasti u Bengaziju imati sredstava za obnovu svoje zemlje ili za naknadu štete na opremi - dovoljno je odmrznuti desetke milijardi eura na bankovnim računima koje je Gadafijeva vlast pohranila u bankama diljem svijeta. To će vjerojatno biti jedna od prvih odluka Kontaktne skupine za Libiju, koja se ima sastati idući tjedan u Parizu, gdje će sudjelovati i Hrvatska.

U Istanbulu će se u četvrtak održati tehnički sastanak kao priprema ovog važnog skupa. Prošlo je i svršeno vrijeme kada se poslove sklapalo s Gadafijem u šatoru.

Naricanje za tim je besmisleno. Isticanje prijateljstva s Gadafijem neće nam donijeti poene u Bengaziju i jako je štetno za hrvatske gospodarske interese! U Libiji su na sceni nove vlasti i Hrvatska s njima treba što prije uspostaviti što prisnije odnose, po primjeru Francuske i Turske.

Štoviše, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je u utorak sletio u Bengazi radi zbližavanja s novim vlastima. Kada će Gordan Jandroković sletjeti u Bengazi?kraj teksta